הכתבה על הבעלים שלנו בדהמרקר היום

מועצת הכדורסל של אוהדי הפועל
לזכרו של אורי שלף ז"ל, ממיסדי עמותת הפועל אוסישקין
שליחת תגובה
סמל אישי של משתמש
יובל
הצטרף: 15 נובמבר 2020, 17:56
קיבל.ה  1279 לייקים

מישהו יכול להעתיק את תוכן הכתבה?
סמל אישי של משתמש
רדנקו
הצטרף: 01 דצמבר 2020, 22:06
קיבל.ה  656 לייקים



בחור דתי, מזרחי וימני נכנס ב-2010 לקיבוץ – ויצא מיליארדר. מה הסוד?

לאליטה החדשה לא משנה אם גדלתם בישיבה ביבנה, או למדתם מחשבים ברמת השרון ■ מה שחשוב הוא לבחור בדיוק בשותפים הנכונים

[https://img]

היזם עופר ינאי. גיבש אז ארבע תובנות שלימים התבררו כמנצחותצילום: צילום מסך מתוך ערוץ הכנסת

[https://img]

אבי בר-אלי

06:07, 05 בינואר 2024

עקוב

סוד קסמו של דוד ביטן טמון בכנות שלו. הוא זוכה לאהדה כי הוא לא חושש לשים דברים על השולחן, בלי להצטדק או להתייפייף, כי הוא סולד מפופוליזם ומעדיף להישאר ענייני — גם אם בעל אינטרס עומד מאחורי העניין.

הגישה המעשית והתמימה הופכת לעתים את דיוני ועדת הכלכלה שלו למכרה זהב. כמו בדיון ההוא במרץ, שזיקק את מהות הוויכוח סביב ההפיכה המשטרית.

ביטן אירח אז כמה מאושיות מחאת ההייטקיסטים לשיחת "יחסינו לאן". תמלול הדיון נהפך לטקסט קנוני בניתוח התמורות בחברה הישראלית. "יש שאלה שמפריעה לחלק מהאנשים אצלנו", פנה ביטן להייטקיסטים וחתך את הבולשיט.

"אין ספק שההייטק הגיע למה שהגיע ויש לו השפעה גדולה על המדינה. (עכשיו) הגעתם להחלטה, אישית, שהנושא המשפטי יכול לגרום לנזק. אז נכנסתם למאבק, ואתם אומרים לנו: 'אנחנו רוצים שהכל יבוטל בגלל המעמד שלנו'.

"(אבל) מחר בבוקר תהיה רפורמה אחרת, ועוד פעם תבואו ותגידו לנו כך וכך. זאת אומרת, בגדול, בגלל המעמד הכלכלי שלכם, אתם רוצים לקבוע הרבה יותר מאשר אנשים אחרים. ואני שואל שאלה, איך אנחנו צריכים להסתכל על זה?"

[https://img]

דוד ביטן. לדידו, ההתנגדות לרפורמה המשפטית הונעה ממאבק שליטהצילום: אוליבייה פיטוסי

בכירי נופר אנרגיה וקרן נוי מוכרים מניות במעל 100 מיליון שקל למוסדיים

קראנו לא נכון את המפה. חיסול ההייטק בישראל – זו בדיוק המטרה

זו לא הרפורמה, לא דמוקרטיה ולא בטיח, הסביר ביטן. לדידו, ההתנגדות לרפורמה המשפטית מונעת ממאבק שליטה. מול האליטה שביטן מייצג קמה קבוצת לחץ חדשה. עוד שחקן וטו שרוצה מקום סביב השולחן, ולכן צריך לנהל איתו משא ומתן.

"אתם מתערבים עכשיו, מחר תתערבו עוד פעם....(אבל) בדמוקרטיה זה הולך לפי נבחרי העם, ולא לפי העשירים. זה מפריע לחלק מהאנשים אצלנו. אני אומר לכם את האמת", אמר ביטן את האמת.

בחור מוזר

עשרה חודשים חלפו. ביום שני שעבר קיים ביטן בוועדה שלו דיון שעסק בהסדרת טכנולוגיה חדשה בשוק האנרגיה — מיקרו־גריד. בגדול, מדובר במערכת אוטונומית שמייצרת חשמל, אוגרת אותו ומחלקת אותו ללקוחות — מבלי להישען על חברת החשמל. נדבך מרכזי בשוק חשמל מבוזר.

את הדיון "הזמינה" חברה בורסאית בשם נופר. מייסדה הוא עופר ינאי. טיפוס צבעוני, בן למשפחה דתית־לאומית בת עשר נפשות מיבנה, בוגר ישיבת הסדר ותוכנית אמירים באוניברסיטה העברית (פיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב). סיפור הצלחה בזכות עצמו. "self–made man".

ינאי, כמו אחרים שניחנו בחוש יזמי, הריח סביב 2010 כי במאמציה הבוסריים להיכנס לעולם האנרגיות המתחדשות — ישראל הולכת לעשות טעויות של מתחילים. משמע, להבטיח ליזמים תעריפי חשמל מופרכים. כלומר, לשלם להם יותר מדי כדי שייקחו את הסיכון שבכניסה לעולם סולארי לא מוכר.

[https://img]

פרויקט סולארי של חברת נופר בספרד. הונפקה ב–2020 לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל

שלא כמו יזמים אחרים, ינאי גיבש אז ארבע תובנות שלימים התבררו כמנצחות: א. בהתיישבות החקלאית (קיבוצים, מושבים) החיים קלים הרבה יותר; ב. במקום להסתבך עם קרקע, מוטב להעלות את הפאנל הסולארי לגג; ג. אם המדינה מבטיחה לך X שקלים לכל קוט"ש סולארי שתייצר על גג גדול, ומבטיחה 2X אם תייצר חשמל על גג קטן — מוטב לחלק גג גדול להרבה גגות קטנים, ולעשות על כולנו סיבוב (זה היופי בפרצה שלא נסגרה); ד. את הכסף הגדול באמת לא עושים בהתקנות של פאנלים סולאריים, אלא בבעלות עליהם. כלומר, מה שצריך לרדוף אחריו זו לא השמש — אלא התזרים, כזה שאפשר לאג"ח אחר כך או להנפיק.

כך הקים ינאי שותפויות עם חקלאים, צבר מוניטין, השיג נתח בהכנסות, מינף אותו כדי להתרחב וב–2020 הנפיק את נופר לפי שווי מטורף של 2.6 מיליארד שקל, שמאז האמיר ל–3.4 מיליארד שקל. האיש גאון.

"סבבתי בכבישי ישראל עם הפז'ו החבוטה שברשותי ונסעתי מקיבוץ לקיבוץ", כתב היזם הצעיר בספר חצי־אוטוביוגרפי ("חדש תחת השמש") שאותו פירסם לא מזמן בהוצאה החביבה על ביבי, סלע־מאיר. "הגיע אליהם בחור מוזר, חריג בנוף הקיבוצי — דתי, מזרחי, עירוני, ימני — והציע להם לעשות אתו שותפות. זה היה מאתגר מאוד".

יו"ר הסניף

דתי, מזרחי, ימני, אבל כששווי המניות שלו נסק ונשק למיליארד שקל, רכש ינאי 51% דווקא מהפועל תל אביב. בכדורסל. ואז תרם כסף לאתר האינטרנט האולטרה־ימני "מידה".

במקביל, החל כבר לחשוב על השלב הבא, כי אם זה עובד כל כך טוב בקיבוצים, למה לא להעתיק את המודל לערים? למה לא להציע גם לרשויות מקומיות אגירת חשמל וחלוקה לשכונות או לקניונים?

למה לא? מכיוון שעיריות הן כבדות, אטיות, מסורבלות. כדי לסגור מולן עניינים נדרשת זרוע עסקית משוחררת וזריזה. משהו כמו תאגיד מים או חברה כלכלית. וכמובן — כמו בענף סולארי — צריך שהמדינה תשלם כדי לעזור ליזמי מיקרו־גריד להתממן.

שאב אליו ינאי את עופר ברקוביץ' מעיריית ירושלים (לשעבר סגן ראש העיר). התקשר עם חברת הגבייה המוניציפלית מילגם. כתב מודל להקמת תאגידי אנרגיה עירוניים — ועכשיו הפוליטיקה נכנסת לתמונה.

איך משכנעים את הרגולטורים לשלוח יד לכיסכם ולשלם? איך מגייסים שר אנרגיה ויו"ר ועדת כלכלה? ובכן, כשהיזם עופר ינאי התייצב בוועדת הכלכלה — הוא לא בא לבד

[https://img]

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן לצד פעילי הליכוד אור יעקובי ונדב וייצמן בדיון ביום שניצילום: אבי בר אלי

איך משכנעים את הרגולטורים לשלוח יד לכיסכם ולשלם? איך רותמים את משרדי האנרגיה והפנים? איך מגייסים שר אנרגיה (ישראל כ"ץ) ויו"ר ועדת כלכלה (ביטן)?

ובכן, בשני שעבר, כשעופר ינאי התייצב אצל ביטן בוועדת הכלכלה — הוא לא בא לבד.

בכיסאות מאחור ישבו שניים שלא משו ממקומם למשך כל הדיון. האזינו ברוב קשב, ורק לכשננעל האירוע, ניגשו אל ביטן ודרשו בשלומו.

שמו של הברנש האחד הוא אור יעקובי, יו"ר סניף הליכוד בבאר טוביה (שרק לפני שבועיים אירח אצלו בסניף את שר האנרגיה הטרי, אלי כהן, לטקס הדלקת נרות).

לצדו ישב בוועדת הכלכלה נדב ויצמן, ראש סניף הליכוד בקריית מלאכי, שאחיו מתמודד בימים אלה על ראשות העיר.

"אני זה שעם עופר (ינאי; א"ב). נדב רק מתלווה אליי", הסביר יעקובי. אבל מה יש לצמד־חמד לעשות מוקדם בבוקר בכנסת, ועוד בדיון מקצועי מעייף על מבנה שוק החשמל?

שותפות

יעקובי הוא שהרים לביטן טלפון, והאחרון סיפק את הסחורה. "לא הגיוני שכל דבר לוקח חמש שנים. צריך להכניס את השוק הפרטי הרבה יותר מהר", סיכם יו"ר ועדת הכלכלה את הדיון, קרא לכונן עבור המיקרו־גריד אסדרה, ואז הפציר ברשות מקרקעי ישראל להקל על היזמים ("תוותרו על חלק מההכנסות בהתחלה, ותקבלו אותן אחר כך").

[https://img]

שר החוץ הנכנס ישראל כ"ץ. ינאי פירגן לו בפוסט בפייסבוקצילום: אוליבייה פיטוסי

בחלוף שבוע נחתה בשורה מרגשת נוספת: "לראשונה בישראל: משרדי האנרגיה והפנים מכריזים על הקמת תאגידי אנרגיה ברשויות המקומיות", נמסר מהממשלה.

גיבוי לאסדרה - יש. תאגידים עירוניים - יש. מסופק מהחזון שלו שקורם עור וגידים התרווח ינאי בכיסאו וניסח עבור דף הפייסבוק שלו פוסט חגיגי.

"מה שהיה חסר לי זה אישור משרד הפנים", המתיק סוד עם הגולשים, וחשף עבורם את הדרמה מאחורי הקלעים: "השר ישראל כ"ץ, שיודע דבר או שניים על הנעת המערכת הציבורית, הצליח ביומו האחרון בתפקיד שר האנרגיה להוציא את חוזר מנכ"ל משרד הפנים".

פירגן — ולא שכח לתייג את שר החוץ הנכנס בפייסבוק.

"אנחנו לא יכולים להיות כל הזמן במגננה לגבי מה שתעשו לנו", הסביר ביטן להייטקיסטים באותו דיון במרץ. "בדמוקרטיה, גם לנבחרי העם יש מילה, וצריך להבין שאתם אנשי כלכלה ועסקים ולא יכולים לנהל את המדינה", הוסיף — ולמעשה הבהיר כי אין זה משנה אם עומד מולו חילוני, אשכנזי ושמאלני מרמת השרון, או דתי, מזרחי וימני מיבנה. כמו בענף סולארי, המפתח להצלחה בעסקים טמון בבחירה מושכלת של שותפים.


Sent from my NE2215 using Tapatalk

הוקיץ'
הצטרף: 26 נובמבר 2020, 21:07
קיבל.ה  3944 לייקים

העיקר שאבי בר-אלי בכלל לא מנצל את הכתבה על עופר ינאי כדי לקדם את האג'נדה שלו שתומכת בהפיכה המשפטית וצובעת את עולם ההייטק בתור האילומינטי.
טינופת.
שליחת תגובה